Skap en sosial samlingsplass

I Norge snakkes det mye om integrering og ivaretakelse av både ung, gammel, nyinnflyttede og ungdommer. Dette er viktig, og gjennom vår tendens til å gjøre dugnadsarbeid, ser vi verdien i å gjøre ting sammen, uansett hvor lite og tilsynelatende «overfladisk» det er. Her gir vi små samfunn en rekke tips til hvordan skape et sted hvor man kan komme sammen på en uformell, enkel måte.

Bruk byparken som arena
Et sted de fleste kjenner til og kan komme seg til for å møte andre, er byparken. I større byer kan det riktignok finnes mange parker å velge mellom – så hvorfor ikke bruke den som ligger i ditt nærområde? Målet er å få folk til å samle seg, ha det moro og sosialt, og ikke minst gjøre bruk av de offentlige arealene som ligger der allerede. Man kan se på Vefsn kommune som et eksempel; her finner man en bypark i sentrum, og i tillegg finnes det en park litt nærmere elven, Vefsnaparken, som tidligere var hyppig brukt som møtested. Setter man frem noen gode hagemøbler og kanskje inviterer til lett servering et par ganger, har man plutselig et naturlig møtested for byens innbyggere.

Skap et naturlig fokuspunkt
Med å skape små arrangementer, eventuelt gjøre parken tilgjengelig for underholdning som konserter og forestillinger, kan man virkelig forandre folks syn på deres eget område. Man ser stadig eksempler på parker som tas i bruk til diverse sosiale sammenkomster, og bryllup og barnebursdager er blant disse arrangementene. Slik blir innbyggerne fra tidlig av vant til å bruke nærområdene sine til det beste for hele byen.

Ulike dugnadstyper
For å ta i bruk byparker og skape litt liv i disse, kan det være nødvendig med noe dugnadsarbeid, enten det er for å rydde og gjøre det klart til å sette opp en scene, eller klippe gress og busker rundt om, selv om mange kommuner har slikt i sitt budsjett. Og skal man skape skikkelig liv, kan det være man må selge kaker og kaffe i lang tid før man har nok penger til å hyre inn en spesiell artist eller annen underholdning. Men det vil være verdt det, for en gratis forestilling gleder alle.