Forståelse

Det er lett å si at rasisme er feil, fordi det er det, det er klart og ikke noe vits i å diskutere i det hele tatt egentlig. Det er ingen genetisk forskjell på en som er svart og på en som er hvit, så det at man faktisk dømmer noen ut i fra hvilke hudtone de har virker ganske nyttesløst og farlig, egentlig. Dette gjelder begge veier naturligvis, men det er også like naturlig at i gjennom historiens gang så har det gått veldig mye i en retning, til veldig alvorlige konsekvenser.

Spørsmålet er på mange måter da hva man skal gjøre for å bote på problemet, fordi det er liksom ikke et problem man kan lage en app for, som man har gjort med Kry.no og løse det på den måten. Det hadde jo naturligvis vært fint, men det er ikke slik det fungerer. En av de største utfordringene er å forstå. Forstår man hvorfor visse mennesker tenker som de gjør, så har man allerede kommet et godt stykke på vei til å nærme seg en løsning i det minste. Det er klart, det er utrolig enkelt å prate om forståelse når det ikke er en selv som blir provosert, fordi når man blir utsatt for slike ting, så er det så klart en prøvelse og det skal mye til for å klare å holde seg kald og rolig i slike tilfeller. Det er sant at rasisme og fordommer er en sykdom i befolkningen, men det er også utrolig vanskelig å finne en kur til.

Det er også litt avhengig av hva slags former rasismen tar, om det er noen ord, så er det veldig sårende og noe som er helt ulovlig. Men, om det er noe som gjenspeiler seg via vold og slike metoder, da blir det enda verre, og enda farligere. Det er vanskelig å si at noe er verre eller mer sårende enn noe annet, fordi påvirkningene av å bli utsatt for ord er ganske stor, og det finnes mye forskning bak det. Det å bli utsatt for vold, og i ekstreme tilfeller drap, kun for ens hudfarge er vanskelig å akseptere, at noe slikt kan skje. Da blir det veldig vanskelig med debatt og forståelse, naturligvis.

På et generelt grunnlag dog, så er det viktig å ha slike debatter, spesielt de som er veldig sårende og vanskelige å ta. Det var det man gjorde blant andre ting i Sør-Afrika, etter at man gjorde slutt på apartheid. Man lagde en komité, hvor alle kunne komme og fortelle hva de hadde blitt utsatt for, og hva de hadde gjort under tiden apartheid eksisterte. Dette er noe som hjalp landet svært mye, og har hjulpet det til å bli et av de sterkeste på det afrikanske kontinentet.