Hva er egentlig fordommer?

Det snakkes mye om fordommer, og spesielt knyttet til rasisme, men det er kanskje ikke alle som vet hva dette begrepet egentlig betyr. Når man har fordommer har man holdninger som ikke nødvendigvis er bygget på fakta, eventuelt som er bygget på mangelfull kunnskap om mennesker og kulturer. Dette er selvsagt ikke en positiv ting, det er både farlig og urettferdig å gjøre seg opp mening basert på informasjon som ikke er korrekt, og en av gruSad pupil being bullied by classmates at corridornnene til at det er så vanskelig å kvitte seg med fordommer er fordi de gjerne er basert på følelser fremfor faktisk kunnskap.

Man kan ha fordommer mot ulike ting, ikke bare mot mennesker. Den vanligste typen for fordommer er nok kanskje mot mennesker som ser annerledes ut, for eksempel med en annen hudfarge. Man kan likevel ha fordommer som ikke er knyttet til utseende, for eksempel er det også mange som har fordommer mot mennesker fra visse steder, visse kulturer eller som tilhører visse religioner.

Mange er ikke en gang klar over at de faktisk har fordommer, og mye av grunnen til dette er jo nettopp at det er følelser som ligger til grunn for disse holdningene. Kanskje klarer man heller ikkhand discriminating green goldfishe å skille mellom hva som er kulturelle holdninger man har plukket opp i løpet av livet, og hva som er faktiske fordommer bygget på feilinformasjon. Noe som er viktig dersom man ønsker å ta et oppgjør med seg selv og virkelig komme fordommene til livs er at man jobber med å utvikle sin kritiske sans. Ved å tenke kritisk skal man ikke lengre godta noe bare fordi det er «noe alle vet», men man skal gå dypere og lete etter grunnene som ligger bak holdninger og meninger. Ofte når man begynner å tenke på denne måten så vil man finne logiske hull i sine slutninger, og det vil forhåpentligvis bli enklere å legge følelser til side for heller å bruke sin kritiske sans til å gjøre seg opp en mening om temaet man blir møtt med. Det er vanskelig å bli kvitt alt av fordommer, men det viktigste er at man prøver.