Skinheadstilen og hvordan den ble adoptert av rasister

 

For svært mange har skinheads blitt synonymt med rasisme, og gjerne også ny-nazisme, men det mange ikke vet er at det ikke var slik denne spesielle stilen faktisk oppstod. Når det kommer til skinheads var det ikke slik at kulturen oppstod med stil og holdninger samtidig, men heller slik at en gruppe mennesker valgte å adoptere en allerede eksisterende stil for så å gjøre den kjent som sin.neo-nazi_skinhead

Skinheads hadde sin spede begynnelse i Storbritannia på slutten av 50-tallet og begynnelsen av 60-tallet. De som fulgte denne stilen var ofte de som ikke kunne eller ønsket å følge med på stadig skiftende (og dyre!) trender fra Hollywood og rockemiljøet. I stedet valgte denne gruppen et hardere uttrykk. De gikk gjerne for boots, rette jeans, knappeskjorter og kanskje også bukseseler. Mange valgte også å barbere hodet, eller å holde håret svært kort, ettersom mange av dem tross alt var en del av arbeiderklassen hvor langt hår var både i veien og direkte farlig.

Stilen har etter hvert blitt svært gjenkjennelig, spesielt ved valget av klær og sko. Man ser gjerne harde monokromatiske farger – sort, hvitt og grått, med lite pynt og ekstra. Når det kommer til sko var kulturen også svært rett frem. Det gikk i store boots og marsstøvler, aller helst sorte eller røde og med snøring. Sålene var gjerne tykke, og dersom det var noe ekstra på dem skulle det være enten i form av nagler, glidelås eller annet i metall. Mange valgte militær- eller jaktstøvler, men også merker som for ekdr_martens_bootssempel Dr. Martens ble populære.

Disse originale skinheadene var ikke rasister i utgangspunktet, og man fant både hvite og fargede mennesker innen denne subkulturen. I begynnelsen var ikke miljøet en gang spesielt politisk opptatt, men dette var noe som endret seg innen få år. Hovedfokuset lå som regel på arbeid, samhold og lojalitet innad i vennegjengen, samtidig som de brukte mye tid på musikk.

I løpet av 70-tallet ble kulturen splittet opp, og i løpet av kort tid hadde ny-nazistiske ekstremister adoptert både stilen og navnet skinheads, og det var aldri mulig for miljøet å ta tilbake sin originale betydning.